Rhode Island

RASA RHODE ISLAND

Este originara din S.U.A. si anume din statele Rhode Island si Massachusetts. La baza formarii rasei Rhode Island sta material autohton de culoare cenuşie, care a fost încrucişat cu rasele Combatants malaieza, Cochinchina si intimplator cu alte rase ca Leghorn maro, Sussex rosu, etc.

In anul 1899 este prezentata pentru prima data la expoziţia de pasări din New York cu care ocazie s-a considerat ca este o rasa consolidata trecuta sub denumirea de „găina rosu-aur”. In Europa a fost introdusa in anul 1904, când a fost inclusa in standardul american. Astăzi se cunosc doua varietati de culoare : varietatea roşie si varietatea alba, iar datorita faptului ca ultima este foarte puţin răspândita in Europa, la noi sub denumirea de Rhode Island se înţelege aproape întotdeauna numai varietatea roşie.

Rasa Rhode Island este o rasa cu aptitudini mixte buna producătoare de oua si came. Producţia medie de oua pina la vârsta de 500 de zile, calculate pe baza controlului oficial al celor mai bune linii din mai multe tari, a fost de 213 bucati cu variaţii in funcţie de linie, de la 170 la 240 oua.

Fecunditatea este cuprinsa intre 85 si 90%, iar capacitatea de ecloziune intre 80 si 90% din ouăle fe¬cundate. Puicuţele încep ouatul la 180 zile, insa abia de la 210 zile intensitatea ouatului atinge 30%. Găinile au instinctul de clocit destul de dezvoltat, in medie cam de 15—25% cazand cloşti, insa in unele efective poate fi mult mai mare, ajungând chiar si pina la 60%.

Pasarile de rasa Rhode Island se caracterizează prin rezistenta foarte ridicata atât fata de deficientele condiţiilor de întreţinere, cit si fata de condiţiile de ex¬ploatare intensiva. De asemenea, ele prezintă rezistenta mai mare decât alte rase fata de multe boli infecto-contagioase si parazitare.

Greutatea corporala la cocoşi este de 3.5—4 kg, iar la găini 2,7—3 kg. Tineretul are atât intensitatea de creştere cit si greutatea destul de ridicata, realizând in medie cca. 600 g puicuţele si 700 g cocoşeii, la vârsta de 8 saptamani, 800 g puicuţele si 900 g cocoşeii la vârsta de la 10 saptamani, 1 000 g puicuţele si 1 200 g cocoşeii la vârsta de 12 saptamani. In tara noastră, rasa Rhode Island a fost importata in mod organizat in anul 1949, prin pui de o zi din Olanda, cu care au fost populate unele ferme avicole care luau fiinţa. In plus, materialul respectiv a fost difuzat in gospodăriile populaţiei continuându-se acţiunea de imbunatatire a pasarilor autohtone.

Caracteristici de exterior; capul de mărime mijlocie, cioc puternic. ochii portocalii, creasta simpla cu 4—5 dinţături, trunchiul mare, lateral se înscrie intr-un dreptunghi, pieptul plin adânc si larg, spinarea larga, lunga si uşor înclinata, abdomen bine dezvoltat. Coada la cocos semiglobuloasa, aripile bine dezvoltate, strâns lipite de corp, picioarele mijlocii ca lungime si puternice.

Ciocul de culoare galben bruna, fluierele galbene prezentând o dunga roşie ce se întinde pe partea externa pana la vârful degetului mijlociu. Penajul este rosu-vişiniu strălucitor cu penele cozii si vârful aripilor negre cu reflexe verzui. Culoarea subpenajului trebuie sa fie roşcata pina la baza. Exemplarele care prezintă puf alb sau cenuşiu se elimina de la reproductie.

System.String[]