Orpington

RASA ORPINGTON

Aceasta rasa datează din anul 1836, originara din Anglia si creata de W. Cook la ferma sa din Orping¬ton House lângă St. Grey. Scopul urmărit de Cook a fost de a crea o rasa care sa aibă o producţie susţinuta de oua in tot timpul anului si o producţie mare de carne de calitate superioară si precoce. Prin greutatea sa si prin importanta producţiei sale de carne face trecerea către rasele grele. In anul 1888, Cook a creat Orpingtonul de culoare neagra, prin împerecherea a trei rase originare din trei continente diferite : Minorca (Europa), Plymouth (America) si Langshan (Asia), in anul 1896, Cook a creat Orpingtonul de culoare alba prin împerecherea de cocoşi Langshan cu găini Hamburg alb. Găinile obţinute in urma acestei împerecheri au fost împerecheate cu cocoşi Dorking alb.

In anul 1898 a creat varietatea galbena care este cea mai răspândita datorita caracterelor economice si de exte¬rior la care au contribuit încrucişările dintre cocoşi Hamburg si găini Dorking, găinile obţinute fiind încrucişate cu cocoşi Cochinchina, varietatea galbena. Găinile produc 160 oua in primul an si 130 oua in al doilea an de ouat, cu o greutate de 65 g. Ouăle au coaja galbena, uşor cenuşie, puicile sunt destul de precoce, începând ouatul la 7—8 luni, instinctul de clocit este dezvoltat. Greutatea corporala medie la cocos este de 4,5 kg, iar la găina de 3,5 kg. prezintă interes in ameliorare datorita calităţii superioare a cărnii, aptitudinii pentru îngrăşare si a ouatului intens in lunile de iarna.

Puii se îmbracă mai încet cu penaj, cresc totuşi destul de repede, ceea ce face ca unele linii ale acestei rase sa fie utilizate la producerea de pui broiler. Sunt ceva mai greoaie decât celelalte rase mixte si au un tem¬perament mai limfatic. Sunt rase care, deşi se dovedesc rezistente la temperaturi scăzute, pretind climate ceva mai umede si se pare ca la noi in tară nu pot da rezultate satisfăcătoare decât cel mult in Banat si câmpia Tisei.

Caractere de exterior:

Capul mic, rotund, ciocul scurt, creasta mica dinţata, urechiuşele si bărbiţele mici, gâtul este scurt, gros, arcat si îmbrăcat cu lanţete abundente. Trunchiul este mare, voluminos, cu contururi rotunde, spinarea scurta si lata in forma de sa. Pieptul si abdomenul sunt bine dezvoltate. Aripile de mărime mijlocie, cu umerii si vârful remigelor acoperite cu lanţetele gâtului si şalelor. Picioarele scurte de culoare alb-roz cu aplomburi largi

 

System.String[]