Brahma

RASA BRAHMA

Este o rasa de origine asiatica, din bazinul fluviului indian Brahma-Pootra. In Europa a fost importata din America (pe la mijlocul secolului al XlX-lea) Unii autori susţin ca rasa Brahma s-a format in China, alţii, in America. Caracterele marfo-productive confirma ipoteza ca la formarea ei au contribuit rasele Cochinchina si Malaieza.

Se cunosc doua varietati de culoare : varietatea herminata propriu-zisa si herminata-închis, admisa in standard in anul 1874 ; varietatea galbena este mult mai recenta fiind omologata in anul 1924. Este o rasa masiva, rustica, cu temperament limfatic si cu infătisare impunătoare, asemănătoare din punct de vedere al conformatiei cu rasa Cochinchina.

Greutatea corporală la cocoşi este de 4,5—5,5 kg, iar la găini de 3,5—4,5 kg. Produce in medie pe an 120—140 oua de 60 g , este o rasă tardivă (mai precoce insă decât Cochinchina). Găinile au instinctul de clocire dezvoltat. Puicile încep ouatul la 10 luni.

Caractere de exterior:

capul mic. ciocul puternic, scurt, creasta mica, tripla, urechiuşele si bărbiţele mici de culoare roşie, gâtul scurt, gros, acoperit cu lanţete lungi si abundente.

Trunchiul mare, larg, adânc cu forme rotunjite, spinarea scurta in forma de sa, pieptul bine dezvoltat, abdomenul plin si rotunjit. Privit lateral, corpul se înscrie intr-un pătrat. Coada mică, picioarele scurte si masiv încălţate, ciocul, fluierele si picioarele de culoare galbena.

Are importanta ca rasa amelioratoare datorita rusticităţii sale deosebite si puterii de aclimatizare, calităţi superioare a cărnii, greutăţii corporale mari, intensităţii ouatului in lunile de iarna, puterii de asimilare si aptitudinii pentru îngrăşare. A contribuit la formarea multor rase mixte si grele (rasa Sussex, Faverolles etc.)

System.String[]