gaini de rasa.org

gaini de rasa, gaini de colectie, pasari domestice

alte rase

RASA WYANDOTTE

Aceasta rasa este formată in America de Nord prin anul 1880 si provine din încrucişări complexe, la care au luat parte rase ca : Hamburg, Cochinchina, Brahma, Leghorn, Sebright-Bantham etc. Are 12 varietăţi, cea mai răspândita si perfecţionată, este varietatea alba, care se prezintă sub doua tipuri, unul de expoziţie si altul de producţie, la formarea căruia a participat rasa Leghorn. Aceasta varietate alba a fost admisa in standardul american al anului 1888. Găinile din rasa Wyandotte produc in medie anual 180 ouă cu o greutate mijlocie de 60 g cu coaja pigmentata uşor in brun-roşcat. Puicile încep ouatul la 6—7 luni. Se citează cazuri când producţia de oua a depăşit 248 ouă de 55 g. Greutatea corporală este de 3,5—4 kg la cocos si de 3 kg la găina. Consumul de furaj este de 420 g pentru producerea a 100 g oua. Instinctul matern este destul de dezvoltat. Temperamentul este relativ limfatic. Prezintă importantă ca rasa amelioratoare datorita randamentului la taiere ridicat, dezvoltării muşchilor pectorali, calităţii superioare a cărnii intensităţii mari de creşterii si a îmbrăcării cu penaj a puilor, aptitudini pentru îngrăşare, producţiei bune de oua in lunile de iarna. In prezent unele linii ale acestei rase sunt folosite in unele ţări pentru producerea puilor broiler. Caractere de exterior : capul scurt, larg, fin, ciocul scurt, creasta mica bătută rotunjita in partea anterioara si cu lobul posterior urmând linia cefei. Bărbiţele si urechiuşele sunt mici si roşii. Gâtul mijlociu, mai gros in aparenta datorita penajului bogat. Spinarea scurta si aproape in forma de sa. Pieptul si abdomenul dezvoltat si purtat mai jos. Picioarele par scurte din cauza penajului abundent. Culoarea ciocului, fluierului si a pielii este galbena la varietatea alba. In afara de varietatea alba se mai întâlnesc următoarele varietăţi : aurie, argintie, neagra, potirnichie , etc.

RASA FAVEROLLES

Este formata in Franţa din încrucişările raselor Hou-dan, Brahma, Cochinchina, Langshan, Dorking, Cocou de Renes. Rasa Faverolles are mai multe varietăţi de culoare. Cea mai răspândită este varietatea Somon sau roşcată, admisă in standard in anul 1914, urmată de varietăţile neagra, alba, albastra, galben-cărămiziu. Greutatea corporala medie la cocoşi este 4-4,5 kg, iar la găini de 3,5-4 kg. Carnea este foarte fina cu randament mare la tăiere. Găina produce anual 120—150 oua, cu o greutate de 55—60 g, puicile încep ouatul la 7 luni Caractere de exterior : capul lung de mărime mijlocie, ciocul scurt,creasta dreapta, simpla, dinţata. Obrajii acoperiţi cu favoriţi care se continua cu barba foarte bine dezvoltată. Urechiuşele si bărbiţele sunt mici, ascunse de favoriţi si barba. Gâtul puternic si gros la bază. Trunchiul de formă dreptunghiulară, spinarea lungă, largă. Abdomenul dezvoltat. Coada scurtă, bine rotunjită si plină. Picioarele de mărime mijlocie având cinci degete. Ciocul, fluierele si pielea de culoare alba. Rasa Faverolles este o rasa rustică, precoce si rezistentă. Poate fi utilizata in ameliorarea raselor pentru carne.

RASA AUSTRALORP

Provine din varietatea neagra a rasei Orpington, care s-a ameliorat in Australia in scopul unei producţii mari de ouă. Producţia medie de oua a găinilor din aceasta rasa in primul an este de 190 bucăţi, iar in al doilea 150 oua, greutatea mijlocie a unui ou fiind de cca. 60 g si culoarea maro-violet. Găinile au instinctul de clocit dezvoltat. Australorpul este mai mic in greutate decât Orpingtonul : cocosul are 3,6—4,2 kg, găina 2,8—3,1 kg. Păsările din aceasta rasa dau rezultate bune in producerea puilor broiler. Creşterea rapida a puilor, calitatea superioara a cărnii, intensitatea satisfăcătoare a ouatului in lunile de iarna sunt principalele caractere care interesează la aceasta rasa pe amelioratori. Caractere de exterior : capul este mijlociu, larg si adânc, ochii maro-închis, bărbiţele si urechiuşele mijloci ca mărime, creasta simpla dinţata, ciocul negru. Spinarea nu prea lunga, larga, uşor concavă, pieptul rotunjit, purtat mult înainte, abdomenul globulos, fluierul de culoare neagra. Penajul are culoare neagra.

RASA MINORCA

Deşi are o conformaţie generala a corpului asemănătoare raselor uşoare bune producătoare de oua, prin greutatea sa, care depăşeşte mult pe a celorlalte rase uşoare, poate fi încadrata in grupa raselor mixte. Originara din insula Minorca-Spania, este foarte răspândita in Europa. Rasa Minorca prezintă patru varietăţi de culoare : neagra, alba, galbena si barata si subvarietatea cu creasta bătută la varietatea alba. Producţia anuala de oua este de 150—170 bucăţi cu greutate mare a unui ou, care la unele linii ajunge la 75—80 g, cu coaja de culoare alba. Puicile încep ouatul la 5—6 luni. Greutatea corporala medie la cocos este de 4 kg si la găini 3,5 kg. Găinile clocesc foarte rar. Sunt păsări rustice si se aclimatizează uşor la diferite condiţii de mediu. Se utilizează la încrucişări industriale cu rasele Cochinchina. Langshan si Orpington. In ameliorare rasa Minorca prezintă interes pentru productia de oua ridicata, greutatea mare a ouălor, precocitate accentuate, viteza mare de creştere a puilor, viabilitate ridicata etc. Caractere de exterior : capul este lung, larg cu fruntea arcuita. Creasta este mare, simpla dinţata, de obicei cu sase dinţături, unde lobul posterior urmează linia cefei, la găini aplecate pe una din părţi. Urechiuşele sunt mari, ovale si de culoare alba. Bărbiţele sunt mai alungite, pieptul larg proeminent si cu sternul lung.

RASA LA BRESSE

E una din cele mai vechi rase franceze, formată prin selecţia populaţiilor locale de găini si prezintă trei varietăţi : neagra, alba si cenuşie, cea mai importanta fiind varietatea neagră. Caractere de exterior. Prezintă exteriorul foarte asemănător cu al rasei Leghorn, cu deosebirea ca are pielea albă, ciocul de culoarea cornului, iar fluierele cenuşii-albăstrui la varietatea neagra si cenuşie si albe la varietatea alba. Însuşiri biologice si productive. Produce in medie 160—180 oua anual, de 65—70 g, cu coaja albă, este o rasa precoce, puicile începând ouatul la vârsta de 5—6 luni. Masa corporala la varietatea neagra este de 2—2,5 kg in cazul cocoşilor si 1,7—2 kg in cazul găinilor, iar la celelalte varietăţi de 2,5—3 kg la cocoşi si 2—2,5 la găini. Deşi este o rasa uşoară are o carne de calitate superioara, carnea cea mai fina găsindu-se de la tineretul supus îngrăşării. Puii se cresc uşor si au o creştere rapida. Se pretează foarte bine la creşterea in libertate fiind păsări cu temperament vioi si cu mare mobilitate. Importanta rasei La Bresse consta in faptul ca fiind o rasa buna ouătoare, are totuşi o carne foarte gustoasă si are o putere de creştere superioară celorlalte rase uşoare.

RASA GAT GOLAS DE TRANSILVANIA

Aceasta rasa s-a făcut cunoscuta in literatura avicola mondiala odată cu expoziţia de la Viena din anul 1873 unde au fost prezentate câteva exemplare de găini ale crescătorilor din Sighişoara si Războieni, judeţul Cluj-Napoca. Aria lor de răspândire este pe întreaga Peninsula Balcanica si pe litoralul Marii Negre, până in Caucaz si in Asia Mica. Desi rasa nu are o uniformitate in ceea ce priveşte culoarea penajului se poate spune ca mai ales se întâlnesc varietăţile alba, neagra si barata. La găinile selecţionate, producţia medie de oua anuala este de cca. 120—170 de bucăţi cu o greutate de 55—65 g. Coaja ouălor este de culoare alba. Ouatul in lunile de iarna. este susţinut, iar puicile încep sa oua la 6—7 luni. Procentul de fecunditate si eclozionabilitate este ridicat. Greutatea corporala medie la cocoşi este de 2,0-2,5 kg si la găini de 2—2,5 kg. Carnea este suculenta si gustoasa. Puii au o intensitate de creştere destul de mare, ceea ce o situează ca rasa buna producătoare de carne si oua. Sunt păsări cu temperament vioi, instinctul matern bine dezvoltat si cu o remarcabila rusticitate. Caractere de exterior; capul potrivit de mare, alungit, ochii roşii portocalii, creasta mica, simpla dinţata. Bărbiile si urechiuşele de mărime mijlocie roşii. Pe creştetul capului si ceafa prezintă un smoc de pene. Gâtul de mărime mijlocie in forma de S este lipsit de pene pană sub guşa, pielea de culoare roşie. In cazul metişilor se întâlnesc frecvent exemplare cu cravata simpla sau dubla. Trunchiul dreptunghiular este oblic dinainte înspre înapoi, spinarea foarte larga, pieptul rotunjit iar abdomenul bine dezvoltat. Coada este mijlocie ca mărime, aripile lungi, bine strânse de trunchi. Picioarele mijlocii, fluierele de culoare neagra la varietatea neagra si alba la varietatea alba si barata. Pielea de culoare alba.

RASE MOȚATE

Originea acestor rase nu se cunoaşte precis. Se crede ca au apărut in Italia de unde s-au răspândit in restul Europei. Din mulţimea formelor existente, mai reprezentative sunt rasele : Paduana, Olandeza si Houdan, toate caracterizate printr-o mare dezvoltare a moţului. Aceste trei rase au constituit in trecut păsări de producţie cu aptitudini economice, dar astăzi, din cauza selecţiei orientate spre caracterele lor ornamentale, calităţile productive au scăzut.

GAINILE COMUNE

In tara noastră găinile comune care s-au mai păstrat încă neîncrucişate se prezintă sub o mare diversitate de culoare. Dintre acestea mai frecvent se întâlnesc găinile potârnichii, barate, albe, fumurii si negre. Ca tip de producţie găinile comune se încadrează de obicei in grupa găinilor uşoare deşi producţia de oua este foarte scăzuta, in medie de 50—60 oua anual, cu o greutate de 50—55 g. In condiţii bune de viata, insa, pot produce 80—120 oua anual. Producţia de oua in lunile reci de iarna este de asemenea mica. Greutatea corporala medie este scăzuta, cocosul având 1,5—2,5 kg iar găina 1,2—1,5 kg. Găinile comune au in schimb o serie de calităţi care trebuie luate in considerate in lucrările de ameliorare. Astfel, ele au o carne foarte gustoasa, calitate rar întâlnita la găinile specializate pentru producţia de oua, puii se cresc uşor si se îmbracă repede cu penaj. In afara de aceasta, sunt păsări rezistente si rustice care isi caută hrana cu hărnicie, fiind in general adaptate la condiţiile de mediu din tara noastră si pretindu-se la creşterea extensiva si semiintensiva. Sunt cloşti si mame bune. Găinile pot avea reale posibilităţi in viitor daca sunt ameliorate fie prin selecţie fie prin încrucişări sistematice cu rasa Rhode Island, New Hampshire si Sussex si prin răspândirea dirijată a produşilor obţinuţi.

Ești aici: Home rase de gaini alte rase