gaini de rasa.org

gaini de rasa, gaini de colectie, pasari domestice

porumbei

PREZENTARE GENERALA

Pe lângă creşterea porumbeilor de zbor si decorativi, se dezvolta foarte mult in ultimul timp creşterea porumbeilor de carne in ferme mari specializate, ce sunt valorificaţi apoi prin comerţul alimentar. Porumbeii de carne se caracterizează prin talie

mare, respectiv masa corporala ridicată, care atinge sau chiar depăşeşte 1 kg, constituţie robustă, energie mare de creştere. Dintre rasele perfecţionate in producerea de carne, a căror creştere se face in sisteme intensive cu caracter industrial amintim : Roman, King, Texana, Strasser etc.

PORUMBELUL ROMAN

Este originar din Italia, dar mai mult răspândit si ameliorat in Franţa. Prezintă trunchiul lung si bine dezvoltat, purtat orizontal, cu pieptul larg şi rotunjit. Este una dintre cele mai mari rase de porumbei având masa corporală de 1,2—1,3 kg in cazul masculilor si 1— 1,1 kg in cazul femelelor. Produce 4—6 serii de ouă cu un procent de fecunditate relativ scăzut. Puii la vârsta de 4 săptămâni au o masa corporală de 500—600 g, dând o carne gustoasa si având un randament ridicat la sacrificare. Sunt păsări cu un temperament limfatic, zbor greoi si mobilitate redusa. Varietăţile de culoare cele mai răspândite sunt: roşie, neagra, galbena, vânată, alba etc.

PORUMBELUL KING

Este o rasa de origine americana, formată din încrucişarea raselor de porumbei Mesageri, Belgieni, Maltezi si Romani. Prezintă 6 varietăţi de culoare : alba, albastra, argintie, neagra, roşie şi galbenă. Porumbelul King, este expresia desăvârşita a tipului ideal de carne. Capul este foarte mare, cu un cioc relativ scurt; umflăturile de la baza ciocului sunt mici, netede şi alb pudrate, ochii negri la varietatea albă. Corpul scurt, larg şi adânc. Gâtul este gros, relativ scurt, uşor arcuit şi purtat vertical. Pieptul este foarte larg şi plin, spinarea scurta şi foarte largă. Coada este scurta, cu 12 rectrice şi purtată in sus. Ca aspect general, seamănă cu „porumbeii găină". Greutatea corporală la tineretul de reproducţie in vârsta de 4 săptămâni, fiind de 750—850 g, iar a adulţilor de 820—1 020 g. Pentru obţinerea puilor pentru producţia de carne se recomanda încrucişări între rasele King cu porumbeii Strasser, Romani şi chiar Mesageri.

PORUMBELUL TEXAN

Este o rasa autosexabila, selecţionata in mod special pentru producţia de carne. S-a format in S.U.A, in jurul anului 1950. In formarea rasei au participat: po¬rumbelul Modenez, Roşul francez şi porumbelul King autosexabil al firmei Palmetto. A fost recunoscut ca rasă şi admis in standardul american in anul 1962. Ca formă, Texanul se aseamănă foarte mult cu rasa King, având un corp scurt, larg şi adânc. Fiind o rasa autosexabila, culoarea penajului este înlănţuita cu sexul. Culoarea penajului la porumbiţă are o nuanţa roşie cenuşie iar la porumbel albă, cu gâtul şi pieptul înspicat cu negru, roşu sau argintiu. Determinarea sexului se poate face la vârsta de o zi. Masculul este golaş sau acoperit cu un puf foarte scurt; femelele au puful lung, iar pe parţile laterale a ciocului prezintă dungi negre. Greutatea corporala la adulţi este de 730—890 g, iar puii la vârsta de 4 săptămâni au 670— 840 g. Prolificitatea este accentuată, prezentând un ciclu de ouat cuprins intre 18—25 zile. Astfel, de la o pereche de porumbei de reproducţie se pot obţine anual 15—22 pui. Perioada de exploatare pentru reproducţie este de 5—7 ani. O caracteristica a porumbelului Texan este rezistenţa deosebită faţă de boli.

PORUMBELUL STRASSER

In Europa, rasa Strasser este una dintre cele mai răspândite rase de carne. Porumbelul Strasser este original din Moravia şi s-a format in perioada 1860—1870 de către crescătorii cehoslovaci, prin încrucişarea unor linii de porumbei comuni locali, cu porumbeii „florentini guşati". In ultimul timp, crescătorii germani au realizat un Strasser masiv pentru producţia de carne, prin încrucişări cu porumbeii uriaşi. Este o rasa precoce cu următoarele caracteristici: greutatea corporala la tipul cehoslovac este de 600—750 g la mascul şi 650—780 g la femelă, iar tipul german are 750—880 g masculul şi 670—710 femelă. Este o rasa prolifică şi îşi creşte foarte bine puii. O pereche de Strasseri poate creşte 6—7 perechi de pui pe an, ceea ce reprezintă o greutate totala de 7—9 kg carne ; Corpul este scurt, larg şi adânc.Culoarea de fond este alba, iar capul, faţa anterioara a extremităţilor superioare, a gâtului, aripile, spinarea, crupionul, penele supracodale, subcodale şi rectricele sunt negre, roşii, albastre, galbene sau in culori derivate ale acestora, cu dungi pe aripi. Se poate creşte in rasa curată sau prin încrucişarea cu rasele King şi Maltez Are un temperament vioi până la agresiv-bătăios. Pentru acest motiv se recomanda separarea cuibarelor cu pereţi despărţitori, pentru a nu se deranja reciproc. Exemplarele cu caracter pronunţat de agresivitate se elimină din crescătorie.

PORUMBELUL LUX POLONEZ

S-a format în Polonia prin încrucişarea porumbeilor comuni albaştri cu porumbei guşaţi de Silezia. Are capul mare cu fruntea largă şi bombată, gâtul scurt, gros şi uşor guşat, pieptul foarte larg şi musculos, iar coada şi aripile scurte. Produce 6—8 serii de pui anual, care la vârsta de 4 săptămâni au o masă corporala de 400—700 g. Este o rasa valoroasa pentru producţia de carne. Se cunosc mai multe varietăţi unicolore : neagra, roşie, galbena şi albastra cu dungi albe pe aripi, dintre care, mai răspândită este varietatea albastra (vânăta).

PORUMBELUL MONDAIN

Este originar din S.U.A. şi face parte din grupa raselor de carne. In cadrul acestei rase există mai multe linii şi varietăţi de culoare, toate însa au conformaţie şi constituţie asemănătoare porumbeilor specializaţi pentru producţia de carne. O caracteristică a acestei rase este capacitatea deosebită de a produce mai multe serii de pui pe an, respectiv între 12—15 pui in medie. Conturul corpului se încadrează intr-o linie frumos curbată, neîntreruptă iar pe creştet prezintă o rozetă in formă de scoică. Picioarele bine proporţionate cu aplombul larg, puternice şi acoperite cu pene. Prezintă o talie scundă, corpul scurt, pieptul larg şi adânc. Masa corporală la mascul in medie de 1 000 g, iar la femela 800 g. Prezintă cele 5 culori de baza. Creşterea se face în sistem intensiv pentru producţia de carne. In acest scop se utilizează încrucişări cu porumbelul King si Texan. Literatura de specialitate citează în cadrul acestei rase, următoarele linii şi varietăţi de culoare : Mondainul italian de Romagnoli, Sotoblanca Mondain şi Piacentini Mondain, acesta din urmă este de culoare alba si a contribuit la formarea Mondainului elveţian, Mondainului francez, etc.

PORUMBELUL URIAŞ DE SALONTA

Este mult răspândit in judeţul Bihor in special in oraşul Salonta si comunele învecinate. Sunt porumbei masivi de 600—900 g cu masa corporala cu capul mare de obicei dublu moţat cu ciocul alb având la baza umflături bine dezvoltate. Are gatul purtat vertical iar trunchiul alungit cu pieptul larg si bombat, cu coada si aripile lungi.Este o rasa prolifica precoce, puii la vârsta de 4 săptămâni cântăresc 500-600 g. Culoarea de fond a penajului poate fi roşie, neagră, vânată, galbenă, cu capul, extremitatea antero-superioară a gâtului, gambele, abdomenul, coada si remigele primare albe.

PORUMBEII GAINA

Sunt asemănători prin conformaţie corporal ă cu găinile având corpul scurt, larg si adânc iar spinarea in forma de U. Se cresc mai mult pentru producţia de carne dar şi ca păsări de agrement, având in vedere conformaţia caracteristica si frumuseţea penajului. Din grupa porumbeilor găina amintim: porumbelul maltez, au gatul foarte lung, subţire, uşor curbat si purtat vertical cu ciocul lung si orientat in jos, cu trunchiul scurt, larg si adânc, având spinarea scurta si larga ce formează cu linia gatului si a cozii o concavitate pronunţata. Aripile sunt scurte si arcuite, coada de asemenea scurta si purtata aproape vertical iar picioarele lungi cu gambele pronunţate. Sunt porumbei masivi cu masa corporală de 900-1000 g, destul de prolifici producând 5-7 serii de pui anual. Prezintă mai multe varietăţi de culoare, atât simple cat si compuse. Porumbelul modenez. Este mai mic decât porumbelul maltez, având o masa corporala de numai 400-500 g dar mai prolific si mai precoce. Astazi se cunosc 150 varietati de culoare grupate in 3 tipuri, GAZZI, la care culoarea de fond este alba aparand colorate capul, aripile, spinarea si coada; SCHIETTI, unicolori; MAGNANI, de culoare pestrita.

PORUMBELUL FLORENTIN

Are masa corporala de 700-800 g, cu conformaţie asemănătoare porumbeilor maltezi, având insa coada ceva mai lunga si puţin ridicata. Culoarea de fond a penajului este alba, apărând colorate capul, capacele aripilor si coada in negru, roşu, galben, albastru. Vârful aripilor sunt totdeauna albe.

Ești aici: Home porumbei porumbei